Niko Brandner lager sekt utenom det vanlige. Foto: Mikaela Berg

Sluttet i bankjobben. Nå lager han Tysklands beste bobler

Dette blogginnlegget er gjengivelse av artikkelen publisert i DN. Tekst: Merete Bø. Publisert 8. mars 2019

Tysklands beste bobler kommer fra en vinregion som nesten ingen har hørt om.

Niko Brandner lager sekt utenom det vanlige. Foto: Mikaela Berg
Oppdatert:
3.8.19

– Vi har vokst veldig fort. Jeg var alene i starten for seks år siden og laget 25.000 flasker i året. Nå har jeg syv ansatte og lager 275.000 flasker i året. Det er en hype pågående, en revolusjon i Tyskland. Kundene smaker forskjell på en industriell sekt og en håndlaget sekt, og de liker det, forteller Niko Brandner.

Han lager noen av Tysklands mest ettertraktede musserende viner under navnet Griesel & Compagnie i den relativt ukjente vinregionen Hessiche Bergstrasse.

Tysk sjampis

Helt siden 1826 har tyskerne laget musserende vin, og i starten ble denne ofte kalt champagne. På 1800-tallet dukket det opp flere store produsenter, og da det begrepet champagne ikke lenger kunne brukes etter Versaillestraktaten i 1919, ble sekt valgt som det offisielle uttrykket for tysk musserende vin.

Det merkverdige er at bare ti prosent av tysk sekt er laget av tyske druer, mens resten er basert på importert druemost. Det er årsaken til at det finnes mengder av rimelig og relativ smakløs sekt på markedet. Står det derimot «deutscher sekt» på etiketten, må alle druene være dyrket i Tyskland. Står det i tillegg «traditionelle flaschengärung», vet man at vinen har hatt en tradisjonell flaskegjæring, slik som i Champagne. Det er nettopp disse sektene som er årsaken til den nye bobleboomen i Tyskland.

Fremtidsbobler

Niko Brandner ville noe annet enn å jobbe bak skranken i en bank og sa opp for å begynne på ønologiutdannelsen. I 2013 startet han opp Griesel & Compagnie i Hessiche Bergstrasse. I dag er han et av de fremste navnene når det kommer til produksjon av sekt i Tyskland.

– Da jeg startet, tok jeg en runde og besøkte de andre produsentene i regionen. Det var gjort på en dag, da det bare var fem-seks stykker.

Han fikk tidlig oppmerksomhet rundt sine nyskapende musserende viner. Han høster alle druene for hånd. Vinene er spontangjæret, ufiltrerte og tilsatt null eller så lite svovel som mulig.

– Jeg liker helst å lagre vinene på en blanding av eikefat og ståltanker for så å blande dem sammen til slutt, sier han.

Vinene hans setter en ny standard for sekt i Tyskland. De er mer konsentrerte og mineralske og er et tegn på hva fremadstormende tyske sektprodusentene vil lage i fremtiden.

ARKIV